Jakttider

hunter

Att jaga i Sverige är mycket populärt, nu är hösten här i nästan hela Sverige och älgjakten börjar lite olika tider beroende på var i landet man befinner sig. Det jagas runt om i vårt avlånga land och många tycker det är värt att plocka ut semesterdagar för att jaga, det ses som avkoppling mot det jobba man utför dagligen.

Det jagas också för att det inte ska bli för mycket älgar i våra skogar. Man begränsar att älgstammen blir för stor och det är länsstyrelsen som avgör hur många älgar som får skjutas av inom varje län för varje år och under den jakt som bedrivs i Sverige. Framförallt så är det för att se till så att inte älgstammen för för stor så skador på skog och mark ökar, och att det minskar viltolyckorna efter våra vägar. Det är en fantastisk naturupplevelse att vara ute på jakt och som jägare så kan man verkligen se det som avkoppling, det fina med jakten är ju också att köttet tillfaller det jaktlag som fäller älgen.

Som jägare så får man se till att allt är i gott skick innan jakten sätter igång, man provskjuter sina vapen för att säkerställa att de fungerar som de ska och man skaffar nödvändig utrustning för att klara eventuellt kalla och regniga jaktdagar. Sitter man på ett älgpass en hel dag från tidig morgon så gäller det att se till så att man har varma sköna kläder för detta. Vanliga fritidskläder kan bli för kalla och oömma när det kommer till jakt, mycket för att man kan behöva gå genom ris och buskar innan man kommer på plats till jakttornet. Så ordentliga byxor och kängor är att föredra vid jakt.

Ha ett underställ som klarar kylan från de tidigare morgontimmarna samtidigt som du inte blir svettig när solen tittar fram eller du och din hund följer älgen genom skogen. Ett värmande men fukttransporterande andra lager är också bra innan du slutligen har ditt jaktställ utanpå. Undvik att bära bomull som drar åt sig fukten, det blir blött och slutligen kallt. Detsamma gäller strumpor och skor, se till att använda ull eller annat syntetmaterial närmast fötterna och ha rejäla kängor. Dessa ska vara slitstarka och stå emot väta, gärna med ett membran inuti som håller foten torr, samtidigt som de är stabila runt fotlederna och känns bra att gå i.

Du vill klara en dag i skogen utan att bli kall eller för varm, njuta av naturen och se de tidiga höstmorgnarna gry när du väntar på ditt älgpass. Givetvis är även matsäcken med värmande dryck en viktig detalj också som hör till. Lika mycket för värmen som för natur och jaktupplevelsen i helhet.